Logo Bricksite blackGratis Prøve
Logo Bricksite black
Gratis Prøve

Sådan optimerer du din sidestruktur med 6 lette trin

Sådan optimerer du din sidestruktur med 6 lette trin

Sidestruktur på en hjemmeside er altafgørende for, at dine brugere nemt kan finde rundt på din hjemmeside – og at de bliver der så lang tid som muligt (hvilket jo er målet).

Det er dog faktisk ikke så ligetil at opbygge en god sidestruktur, som man skulle tro – der er en række faldgruber, som er ret vigtige at undgå. Vi har samlet en oversigt over dem her.

Kend din målgruppe

Det giver måske sig selv, men for at lave en god sidestruktur på din hjemmeside, så skal du have en idé om, hvem der typisk besøger din side. Som udgangspunkt vil det være næsten identisk med din målgruppe i din virksomhed. Og hvorfor er det vigtigt? For at give brugeren den bedste oplevelse på din side, så er det vigtigt, at der er styr på brugerrejsen – altså brugerens rejse fra at finde dig på Google til at købe et produkt eller en ydelse hos dig.

For at finde ud af dette, kan du stille spørgsmål såsom:

Hvem er en typisk kunde i min virksomhed?Er de teknisk vidende eller ikke?Hvad ville de typisk have brug for at vide inden de køber noget hos mig?Hvad er vigtigst for dem at finde ud af på min hjemmeside?

Du har helt sikkert selv en rigtig god formodning om, hvad svarene på disse spørgsmål er, men for at være helt sikker, så er det en rigtig god idé at spørge en række af dine kunder – det er trodsalt dem, der er eksperterne på det område.

Lav en overskuelig menu

For at fastholde dine kunder på din hjemmeside, så er et af de vigtigste aspekter at have en overskuelig menu, så dine brugere hurtigt og nemt kan finde den information, som de leder efter. Selvom det kan lyde kedeligt, så er det en god idé at inddele sin menu i nogle helt standard menupunkter – det kunne eksempelvis se sådan ud:

 • Forside
 • Om os (Hvem)
 • Vi tilbyder (Hvad)
 • Værd at vide (Hvordan)
 • Priser
 • Kontakt

Læg mærke til, at denne menustruktur besvarer tre centrale spørgsmål om din virksomhed – hvem er du, hvad laver du og hvordan foregår det. På den måde dækker du langt de fleste af dine kunders behov for information, og de kan let danne sig et overblik over, hvad du kan tilbyde dem. Derudover kan de finde priser, så de hurtigt kan beslutte, om det er noget for dem, og har de andre spørgsmål, så kan de kontakte dig via din kontaktside.

Der er selvfølgelig uendelig muligheder for at variere denne menu-konstellation, men det er en god idé altid at have i baghovet, at man prøver at besvarer “hvem, hvad, hvordan”. Har du en servicevirksomhed, så er det også en god idé at besvare spørgsmålet “hvornår” via en side, der eksempelvis kunne hedde “Book / bestil”. 

Giv dine sider relevante navne

For at din bruger let kan finde den information, de har brug for, så er det vigtigt, at du giver dem muligheden for det ved at give dine sider i menuen relevante navne. Hvis du f.eks. er fysioterapeut, så kan du have en side, der hedder “Behandlinger”, med undersider tilhørende hver enkel behandling.

Overvej, om din besøgende selv kan finde ud af, hvad de skal lede efter?Hvis vi forsætter fysioterapi-eksemplet, så kan dine behandlinger måske have en lang række navne, men det er ikke sikkert, at dine kunder ved, hvad de forskellige behandlinger egentlig kan. Måske du i stedet for skal overveje at navngive / opbygge din side således:

 • Behandlinger
 • Ondt i ryggen
 • Ondt i knæet
 • Ondt i hoften
 • Ondt i hovedet
 • Muskelsmerter
 • Fordøjelsesproblemer
 • Gravid

…Og så videre.

Giver det mening? På denne måde hjælper du sprogligt din besøgende til at finde ud af, hvor de skal gå hen for at lede efter den information, de skal bruge.

Gør dine undersider let tilgængelige

Det er alfa-omeaga, at dine undersider er til at finde. Har man mange undersider, så forstår vi godt, at det kan være fristende ikke at have dem alle sammen oprettet som menupunkter. Hvis du vælger dette, så skal du blot sørge for, at de er nemme at finde på en anden måde – eksempelvis via en oversigt på en hovedside.

Sørg for, at dine brugere altid ved, hvor de kommer hen, når de klikker på en knap – dette kan du gøre via selve knappens tekst, brødtekst eller overskrifter. Hvis vi forsætter fysioterapi-eksemplet, så kan du eksempelvis på en oversigt skrive en kort tekst om dine forskellige behandlinger, og så derfra linke ind på din underside.Helt konkret kunne eksemplet være:

Døjer du med ondt i ryggen, stivhed eller problemer med bevægelsesfrihed? Vi er eksperter i rygproblemer, og vi kan helt sikkert hjælpe dig.

*Knap: “Læs mere om rygbehandlinger her”*

Se et eksempel på god sideopbygning med “skjulte” undersider her: https://tagkontrollen.nu/virtuelle-kurser

Alternativt er der muligheden for at lave dropdown-menu, hvor man “gemmer” undersiderne i menuen, men kategoriserer dem under en “hovedside”. Denne måde er også rigtig god, da du på den måde lader din bruger hurtigt komme hen til det, som de gerne vil vide mere om.

Se et eksempel på god sideopbygning med undersider i menuen her: https://volk.dk

Hav nok indhold på dine undersider – eller lav færre

Det er måske ikke et oplagt emne i forhold til sidestruktur, men det er faktisk rigtig vigtigt at tænke over, da det kan bidrage til overskueligheden på din hjemmeside.

Har du mange undersider med lidt indhold, så er det en god idé at vurdere, om undersiderne måske kan slås sammen men samtidigt være overskueligt for brugeren.

Problemet med undersider med lidt indhold er, at de er svære at få Google til at indeksere, og at de kan være med til at gøre din sidestruktur rodet og din hjemmeside langsom. Det er ikke sikkert, at det er tilfældet, men det kan ske.

Hvis vi forsætter med fysioterapi-eksemplet, så kunne en hjemmeside have de forskellige behandlingsundersider, men alle undersider har kun 10 linjers tekst omkring den enkelte behandling og et par billeder.

Derfor kan de med fordel slås sammen til én lang side, hvor brugeren kan scrolle ned over siden og læse om de forskellige behandlinger. I starten af siden kunne man så lave en “mini-menu” med knapper, der er navngivet efter de forskellige behandlinger, og så scroller til det sted på siden, hvor behandlingen står. På den måde bevarer du overblikket for brugeren, men du eliminerer samtidigt antallet af undersider til et minimum, så sidestrukturen bliver mere overskuelig.

Lav en logisk kategorisering af dine sider

Har du mange undersider, som ikke kan sammenlægges, så er der ikke andet for end at sørge for, at du har lavet en overskuelig kategorisering, så hver underside hører til en “overside”-kategori.

Sørg for, at du i din topmenu ikke har mere end 5-7 “over-menupunkter”, og del så undersiderne ind, så de hører under disse. Ved at gøre dette, så giver du brugeren af din side mulighed for nemt og hurtigt at orientere sig og vide, hvor de har fundet det indhold, de ledte efter. Derudover er det godt for din Google-optimering, at du har inddelt din side logisk og kategorisk.

Lav gode CTA’er, der styrker overblikket på din side

Du kan med stor sandsynlighed ikke undgå, at du skal linke fra én underside til en anden – og det er også helt fint. Google kan godt lide interne links, og det gør det også nemmere for dine brugere at finde relevant information.

Det er dog vigtigt, at du sørger for, at de CTA’er (Call to action knapper), som du bruger til at linke fra side til side, giver mening for brugeren.

I fysioterapi kunne et eksempel være (CTA er markeret med *):Vi behandler stort set alle motoriske rygproblemer – både med og uden henvisning fra din læge.Vil du vide, hvad vores behandlinger koster? *Se priser her* > Link til pris-side.

Ved at arbejde med gode CTA’er på dine undersider, så guider du brugeren rundt på din side og sørger for, at de får den information med, som du mener er vigtig. Det er i bund og grund den ultimative form for god sidestruktur, da du på den måde understøtter brugerrejsen.

Afslutning

Vi håber, at dette indlæg har givet dig mere indblik i, hvordan du med en god sidestruktur kan hjælpe brugeren på deres rejse gennem din hjemmeside. Du kan naturligvis gøre alle de ovennævnte ting i Bricksite, og har du brug for hjælp, så kan du altid skrive til vores support på support@bricksite.com 

Tak for denne gang, og til vi læses ved 🔥