Logo Bricksite black
Gratis Prøve
Logo Bricksite black
Gratis Prøve

Marketing for begyndere - Sådan får du flere kunder

Marketing for begyndere - Sådan får du flere kunder

I dette blogpost skal vi snakke lidt om marketing generelt. Det er et bredt område, hvor der tit bliver brugt meget fagsprog (også på engelsk), hvilket rigtig ofte kan forvirre mere end det gavner. 

Derfor har vi besluttet os for at prøve at udspecificere det lidt på et simpelt niveau, hvor alle kan være med.

Funnels – hvorfor skal dine kunder igennem en tragt??? 🧐

Det første, som rigtig mange snakker om i marketing, er den såkaldte marketing-tragt – altså virksomhedens funnel. Og umiddelbart giver det måske ikke så meget mening, men vi har lavet en meget lille basal illustration her, der viser, hvordan tragten fungerer. Hele formålet med at se på sin virksomheds marketing som en tragt er, at vi kan fokusere på kundens rejse i kendskabet med din virksomhed – og derfor hjælpe med at “guide” dem igennem på den mest optimale måde.

Top funnel marketing

I toppen af tragten fokuserer vi på opmærksomhed på din virksomhed – det er altså folk, der ikke har hørt om din virksomhed før, og som vi skal have gjort opmærksomme og interesserede. Generelt vil man bruge dette til at drive trafik til en hjemmeside eller lignende. I online marketing kan det være Facebook-annoncer med fokus på trafik – og i den virkelig verden kunne det være uddeling af flyers eller en radio-reklame.

Middle funnel marketing

I midten af tragten fokuserer vi på dem, der allerede kender til din virksomhed, og som vi godt vil have til at være kunder. Det kunne være ved at fokusere på at få dem til at tilmelde sig et nyhedsbrev eller følge dig på sociale medier – på den måde har vi fanget dem i vores “marketing-net” og har adgang til at sende dem relevant materiale.

Lower funnel marketing 📈

I vores laveste del af tragten skal vi forestille os, at vi har de kunder liggende, der virkelig har vist interesse i vores virksomhed. De har måske tilmeldt sig et nyhedsbrev eller besøgt vores butik et par gange. Formålet med vores marketing til denne kundegruppe er, at vi gerne vil have dem til at lave et køb – altså fuldføre deres vej gennem tragten. Det kunne vi eks. gøre ved at give dem et rigtig godt tilbud i et nyhedsbrev.

Hvorfor er tragten vigtig – og hvad har den at gøre med “brugerrejser”?

Ordet brugerrejse – eller user journey, som det oftest kaldes, er meget vigtig for forståelsen af marketing og ens funnel. For at kunne specificere kundes behov på de enkelte niveauer i din tragt er det vigtigt at kende deres “touch points” med din virksomhed – hvor, hvornår og hvordan sker det? Først når du har overblik over dette, så kan du tilrettelægge din marketing optimalt. Sæt konkrete mål for de enkelte trin i din funnel – skal de klikke ind på din hjemmeside, tilmelde sig et nyhedsbrev, købe noget eller kontakte dig?

Brug noget tid på at spørge dine kunder om, hvordan de opdagede din virksomhed og hvorfor de handlede hos dig – det vil langt hen af vejen give dig den viden, du har brug for om brugerrejsen. Der er selvfølgelig mere avancerede måder at gøre det på, men for langt de fleste vil det være nok.

Marketing-lingo – hvad betyder de fancy ord og forkortelser?

Nu har vi netop gennemgået funnel-begrebet i dybden, men det er med stor sandsynlighed et af de mere overskuelige udtryk at forstå. Vi har herunder samlet nogle af de mest brugte udtryk i marketing (særligt med fokus på online marketing), og prøver at forklare dem kort og præcist.

KPI’er = key performance indicators = nøgletal for effekt af din marketing

KPI’er er de tal, du vælger at kigge på som overordnet set beskriver resultaterne af din marketing. Det kunne for eksempel være antallet af besøgende på din hjemmeside, hvor mange der køber, hvor mange der ringer til dig eller lignende – det er varierende alt efter hvad dine mål er, med din marketing – og også hvilket step som du fokuserer på i tragten.

CAC = customer acquisition cost = prisen for at få en kunde

Denne er lidt mere fokuseret på online marketing, da det er en værdi, der skal kunne måles gennem analyse. Men rent ud sagt er det et tal, der beskriver, hvad du betaler for en kunde gennem marketing. Som udgangspunk ville man regne den CAC, som virksomheden har råd til at betale, og så sigte efter at tilpasse sin marketing efter det.

ROI = return on investment = hvad får du igen for dine marketing-kroner

ROI er den faktor, hvormed du får dine penge igen for det, du har brugt på marketing. Altså tjener du 2x, 4x, 8x eller flere gange mere end det, du har brugt på marketing? Det giver næsten sig selv – men jo højere dette tal er, jo bedre.

Conversion rate = konverteringsrate = hvor mange af dem, der er i kontakt med din virksomhed, bliver til kunder?

Konverteringsraten bruges som udtryk for, hvor mange af dem, du smider ned i din funnel, der rent faktisk udfører de mål, du har sat for de enkelte niveauer i funnelen. Du kan altså have konverteringsrater på alle niveauer i din funnel, så længe der er et mål at regne det ud fra.

Som udgangspunkt vil man ofte høre udtrykket konverteringsrate brugt i forbindelse med køb – altså hvor mange af de kunder, der besøger din webshop eller butik ender med at svinge dankortet og købe et produkt.

Hvorfor skulle alle disse fancy marketing-tricks så gerne ende med at give dig flere kunder?

Egentlig handler det om at forstå dine kunder og tilrette din kommunikation efter, hvor DE er henne lige i øjeblikket. I gamle dage var det på mange måder mere simpelt, da kunden ikke havde lige så mange touch-points før et køb, udvalget af virksomheder var mindre, beslutningsprocessen kortere – og nå ja, internettet fandtes ikke. I dag er verden dog helt anderledes, og derfor kræver det også, at man som virksomhed tænker smart for at sikre, at netop DU bliver valgt af kunden; og step nummer et til dette er at sikre sig, at du forstår hele kundens rejse i købsprocessen og bliver ved med at “nudge” dem til at vælge netop dig.

Leder du efter det perfekte sted at lede dine kunder hen? Opret en Bricksite i dag helt gratis, og kom i gang med din online tilstedeværelse.

Til vi læses ved 🔥